CELE MAI IMPORTANTE

  1. Trei inițiative legislative de lichidare a infrastructurii sociale românești aflate în dezbatere. Legile educației, despre care senatorul AUR Sorin Lavric a avertizat că vor amplifica analfabetismul funcțional, întrucât pun accent pe dezvoltarea competențelor elevilor,  nu pe dezvoltarea culturii generale (60m, 2 martie). Proiectul de lege PL-x 145/2023, aflat în dezbatere, prin care statul va putea extrage copiii din familiile sărăcite (Active News, 26 aprilie) și PL-x 143/2023 prin care se pregătește privatizarea Hidroelectrica, Romsilva, Salrom și a celorlalte 237 de regii autonome de stat (60m, 26 aprilie).
  2. Ministerul Agriculturii așteaptă decizia oficială a CE de a opri anumite importuri de produse cerealiere în România, măsură care va fi aplicată numai temporar, până la data de 5 iunie a.c. (Cotidianul, 26 aprilie), cu toate că România a rămas singura țară est-europeană care încă le mai permite, după ce Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria le-au interzis (RGN Press, 20 aprilie).
  3. Susținerea avortului – noua strategie electorală a democraților în viitoare campanie prezidențială. Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a accentuat că o prioritate a viitoarei campanii electorale pentru alegerile prezidențiale din 2024, va fi susținerea avortului (60m, 26 aprilie).
  4. Efectele vaccinului covid au fost cunoscute încă de la început. Potrivit unor informații dezvăluite recent, Marion Gruber,  fostul șef al biroului FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA) de evaluare a vaccinurilor, s-a opus încă din 2021 ordinelor de vaccinare obligatorie, susținute chiar de președintele SUA Joe Biden, pe motiv că existau tot mai multe dovezi privind asocierea serului cu dezvoltarea miocarditei și a refuzat să participe la aprobarea finală din partea FDA, ulterior prezentându-și demisia (Active News, 19 aprilie).
  5. Conflictul din Ucraina: potrivit unui document secret al Departamentului de Apărare al SUA, este foarte probabil ca defensiva aeriană a Ucrainei să se epuizeze în mai puțin de o lună în fața aviației rusești, SUA luând chiar în considerare un plan de retragere a forțelor americane din țară (Military Watch, 26 aprilie).

NAȚIONAL

  1. Investigația jurnaliștilor de la „Puterea” a demonstrat că Dănuț Păle, subsecretarul de stat în Ministerul Agriculturii din Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), folosindu-se de poziția sa, a cerut eliminarea de pe piață a concurenței firmei sale, condusă prin interpuși (Puterea, 24 aprilie).
  2. Fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean, una dintre cele mai mari companii ale industriei metalurgice din România, aflată în faliment de la începutul anului, urmează să fie scoasă la licitație cu un preț de pornire de 25,9 milioane de euro plus TVA. (Observator News, 21 aprilie).
  3. Potrivit datelor publicate de Eurostat, deficitul guvernamental al României înregistrat în 2022 a fost aproape dublu faţă media UE (6,2% din PIB comparativ cu 3,4% din PIB) (Economedia, 21 aprilie). Pentru prima dată în ultimii zece ani, trei state est-europene. România (şase miliarde de dolari), Polonia şi Ungaria, se numără printre primii cinci debitori emergenţi pe pieţele externe (Economica.net, 25 aprilie).
  4. Părintele profesor universitar Viorel Ioniță și-a exprimat, în numele Patriarhiei, dezacordul categoric privind petiția de schimbare a datei Paștelui ortodox lansată de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi (susținută și de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR). (R3media, 26 aprilie)
  5. Partidele de la guvernare, la inițiativa UDMR, au votat, pe 19 aprilie, „legea porcului” (PL-x 578/2021) prin care li s-a interzis românilor să își reproducă porcii în gospodăriile lor și să îi hrănească cu resturile alimentare (Cdep, 27 aprilie).

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA

  1. Cinci români au primit titlul de Cetățean de Onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe într-o ceremonie organizată la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului, pe 23 aprilie. Cu acest prilej, amintim că timp de 20 de ani (între 2003 și 2023), doar 14 români au primit din partea primăriei orașului titlul de „Pro Urbe” (Mesagerul de Covasna, 22 aprilie).

MINORITĂȚI ETNICE

  1. Comisia de învăţământ a Camerei Deputaților a adoptat un amendament la legile educației prin care minoritățile naţionale au dreptul de a studia şi instrui în limba maternă la toate nivelurile, tipurile şi formele de învăţământ preuniversitar (Ecopolitic, 21 aprilie).
  2. Primăria orașului Carei, condusă de Eugen Kovacs (UDMR), a dezvelit pe 12 aprilie statuia autorului imnului Ungariei, în prezența președintelui Ungariei, dar fără a avea toate avizele legale (Buletin de Carei, 23 aprilie). Totodată, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare a amendat primarul municipiului Carei și Primăria cu 10.000 de lei pentru lipsa inscripției în limba română de pe ansamblul „Kolcsey Ferenc” (PresaSm, 23 aprilie).

COMUNITĂȚI ISTORICE

  1. Un alt strigăt de ajutor din partea românilor din Ucraina. Un preot român din regiunea Cernăuți a semnalat parlamentarilor români că autoritățile locale din Cernăuți vor să anuleze dreptul de a folosi terenurile din oraș de către bisericile în care se slujește în limba română (RGN, 26 aprilie). În același timp, Elena Nandriş, unul dintre cei mai importanți lideri ai comunităţii româneşti din Ucraina, a solicitat ajutor pentru protejarea învățământului în limba română, în contextul aplicării prevederilor noii legi a minorităților adoptată de țara vecină (60m, 25 aprilie).

DIASPORA

  1. În ultimul deceniu, românii au ocupat locul al doilea în clasamentul imigranților din Germania (Ziarul Românesc Germania, 26 aprilie).

INTERNAȚIONAL

SUA

  1. Președintele Joe Biden și-a anunțat candidatura pentru următoarele alegeri prezidențiale din 2024 (Libertatea, 25 aprilie). Un sondaj realizat de Reuters/Ipsos arată că două treimi dintre alegătorii americani nu doresc să candideze nici Trump, nici Biden la alegeri. (Rfi, 25 aprilie).
  2. Acțiunile First Republic Bank, una dintre cele mai importante din SUA, au scăzut cu 21% pe Bursa din New York, iar depozitele băncii s-au diminuat cu 100 mld. dolari în primul sfert de an (Active News, 25 aprilie).
  3. Prezentatorul Tucker Carlson a fost concediat de la „Fox News”. Deținătorul postului, miliardarul Rupert Murdoch, și-a motivat decizia spunând, printre altele, că acesta ar fi răspândit „teorii conspiraționiste” cu privire la asaltul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021 (Active News, 25 aprilie). Acțiunile companiei au scăzut cu 1 miliard de dolari la doar câteva minute după concediere (Ziua News, 25 aprilie).

Europa

  1. După consolidarea relațiilor bilaterale dintre Germania și Franța cu China, ministrul de externe al Marii Britanii, James Cleverly, a susținut că izolarea Chinei ar reprezenta o greșeală de evitat (Ziare.com, 26 aprilie).
  2. Guvernele est-europene s-au împrumutat cu 32 de miliarde de dolari în acest an, de trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut (Economia.net, 25 aprilie).

China

  1. Președintele chinez Xi Jinping anunță crearea unei ramuri de poliție agricolă aprobată de Forumul Economic Mondial pentru a controla aprovizionarea cu alimente. 87.000 de ofițeri de poliție agricolă vor fi angajați pentru început (Ziua News, 24 aprilie).